Har under den senaste veckan från tisdag till måndag (igår) enbart ätit hemma hos mamma Mayra och då samlat på mig matbilder från varenda måltid jag blivit serverad (eller också lagat själv)! Mycket av den typiska "Gallo pinton" (ris och bönor) som Nicaraguaner dagligen frossar i men också en del andra, mer eller mindre smakrika, rätter har det blivit! 
Tisdag 14/3
Frukost: spagetti och bönor + ett glas varm mjölk med kanel och honung! 2,5 av 5 bönor. Och då utgörs 2 av 2,5 poäng av den varma mjölken!
Lunch: spagetti och en slags potatis och grönsaksgryta. 1 av 5 bönor. Är tyvärr inget större fan av kolhydrater plus kolhytrater.
Middag: ris, bönor och samma gryta som vid lunchen. 0 av 5 bönor. Trött på kolhydrater för denna dag.
 
Onsdag 15/3
Frukost: Gallo pinto, äggröra med tomater och lök samt en rykande färsk tortilla. 4,5 av 5 bönor. Drömmig start på dagen.
Lunch: Gallo pinto, överkokt ägg och friterade matbananer. 3 av 5 bönor. En rätt med potential att slå högre nivåer rent smakmässigt om det inte vore för att mamma Mayra kokat ägget i över en timma (no joke). 
Middag: Gallo pinto, friterade matbananer, tomat och crema (typ som gräddfil). 4 av 5 bönor. Inte ens lite trött på Gallo pinto. 
 
Torsdag 16/3
Frukost: vid ån där vi tvättade kläder hela förmiddagen hade mamma Mayra tagit med något så gott som AVOKADOS, tomater, Gallo pinto och friterade matbananer. 5 av 5 bönor. Finns inga fel i denna rätt och att vi dessutom fick avnjuta den ute i naturen precis vid en å som var som tagen ur en Madicken film gjorde inte smakupplevelsen sämre! 
Lunch: Avokado, ris, ost och bönor. 4 av 5 böner! Vore osten stekt eller friterad hade denna rätt nått högre.
Middag: Varm mjöl med kanel och honung, tomater och bönor. 3 av 5 bönor.  
 
Fredag 17/3
Frukost: mina första helt EGENGJORDA tortillas! Stod och lagade tortillas i tre timmar så blev mätt bara av allt osande från spisen så det fick duga med två rykande färska tortillas denna morgon. 5 av 5 bönor! Mest för att jag rockade som nica-wifey denna morgon.
Lunch: Egengjord tortilla och omelett med tomat och lök. 4 av 5 bönor. Första gången jag får omelett här i Nicaragua - minst lika gott som i Sverige om inte godare eftersom den snarare friteras här än steks. 
Middag: Gallo pinto, ost, tomater och gurka. 3 av 5 bönor. Är inte det största fanet av o-tilllagad ost helt enkelt!
 
Lördag 18/3
Frukost: Äggröra med tomat och lök, bönor och tortilla (dock inte färsk för dagen). 3 av 5 bönor. Gott men inte godast. 
Lunch: Gurka, tomat, bönor och ris. 2,5 av 5 bönor. Ingen vidare smakupplevelse egentligen - men gott med grönsaker iallafall! 
Middag: Friterade matbananer, crema, bönor och ris. 4 av 5 bönor. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, friterade bananer är extremt gott!  
 
Söndag 19/3
Frukost: Lika överkokt ägg som tidigare i veckan, friterde bönor och en färsk tortilla. 2 av 5 bönor. Gott om det inte vore för ägget och den absurda känslan att äta ägg bland nio gulliga små kycklingar...
Lunch: Tortilla, tomater och en krämig grönsaksgryta. 3,5 av 5 bönor. Tomaterna väger upp denna rätt till en 3,5 nästintill på egen hand då tortillan inte är alls lika god som på morgonen då den är rykande färsk (bortskämda Fannie är i farten..).
Middag: Friterade matbananer och friterad ost! 4 av 5 bönor. Mycket gott och dessutom lagat av mästerkocken Fannie, med lite lite hjälp från lillsyrran Nayeli. Lite mycket friterat bara kanske. 
 
Måndag 20/3
Frukost: FÄRSKA tortillas (tog en extra efter denna första till och med), med gallo pinto, gurka och tomat samt crema. 4 av 5 bönor. Lite kummin i Gallo pinton och en hade kunnat tro att jag fick tacos till frukost! Mycket gott.
Lunch: Tomat, ris och bönor. 3 av 5 bönor. Är ju en sucker för dessa tomater alltså. 
Middag: Äggröra med tomater och lök och friterade matbananer. 5 av 5 bönor. En måste ju avsluta på topp, det har ju till och med mamma Mayra förstått!
 
Blir jag vad jag äter, som det där programmet på TV3 för så många år sedan påstod, så dröjer det nog inte länge till att jag förvandlas till en riktigt saftig och brun böna! 
Lite längtar jag till yoghurt, granola, knäckebröd och goda sallader såklart! MEN ni ser ju, att jag har det rätt bra matmässigt trots allt.
 
Kramar från bönan!