I fredags var det dags för vår första turnering här med tjejlagen! Vi började planera den först i början av förra veckan och bjöd in de hittills tre existerande lagen, Santa Isabel, Uniles och Rodeo till Uniles för en fredagseftermiddag med fotbollsspelande tillsammans.

Gänget i Uniles (Elisa, Moe och Pontus med spelare) började fredagen med att göra i ordning Uniles fotbollsplan för eftermiddagens spel. Det innebar att sopa undan bajs och annan skit från planen samt rita upp linjer för själva fotbollsplanen där matcherna skulle komma att spelas. Vi i Santa Isabel samlades i byn vid två för att tillsammans åka till Uniles med buss, allihopa lite nervösa men också förväntansfulla och taggade såklart. Eller ja, taggade på Nicaraguanskt vis. Skulle inte vilja påstå att de alltid uttrycker känslor särskilt starkt här, men jag studsade iallafall runt och uttryckte känslor för hela bunten. Jag är ju trots allt inte Nicaraguan fullt ut ännu.

Väl i Uniles hade vi förvånansvärt stor uppslutning av fotbollsspelande tjejer - totalt 41 stycken, i blandade åldrar (9-20år). Att det skulle dyka upp så många tjejer hade vi inte vågats hoppas på med tanke på att det är många tjejer som behöver få godkännande av föräldrar för att vistas utanför hushållet och i sådana här sammanhang. Det är verkligen inte en självklarhet vad jag förstått det som och även upplevt. Så redan vid samlingen kändes turneringen och dagen i sig lyckad! 

Svårt blev det såklart att få allas uppmärksamhet när de var så många, men jag, Elisa och Moe försökte så gott vi kunde och lyckades tillslut få förklarat en del regler och gå igenom grundläggande information kring hur inkast, hörnor, målvaktens boll osv går till. Att tillägga här är att de först nu fick reda på hur vi faktiskt tänkte utföra turneringen - med mixade lag! Det för att delvis inte såhär vid en första turnering skapa intriger mellan tjejerna i de olika byarna men också för att ge tjejerna större chans att lära känna tjejer från andra byar. Byarna ligger geografiskt sätt nära varann, men vad gäller vänskap sinsemellan människorna i byarna så är avståndet desto större! Sällan är det så att någon från Santa Isabel känner någon i Uniles - förutom om denne har släktingar i den andra byn. Detta av olika skäl och anledningar. En anledning, och kanske den största anledningen, är att det råder rivalitet mellan byarna, framförallt mellan killar i 20års åldern. Dock verkar denna rivalitet påverka fler än bara ungdomskillarna i fråga. Vi vet ännu inte jättemycket om denna rivalitet och exakt varför den existerar, men vi hoppas snart förstå mer kring detta.

Rivalitet eller ej, så ville vi som nämnt inte skapa onödiga (nya) intriger eller rivaliteter mellan ungdomarna i byarna utan skapa tillfälle för tjejerna att knyta nya kontakter över bygränserna och förhoppningsvis få se nya vänskapsband knytas. Därav delades tjejerna in i tre olika mixade lag med tjejer från olika byar helt enkelt! Jag, Elisa och Moe fick således ta hand om varsitt lag. 

Väl grupperade i de nya lagen fick var och en av tjejerna presentera sig för resten av tjejerna i det nya laget och namnleken stod också det på schemat innan uppvärmning och matcher skulle spelas! De alla fick sedan spela två matcher var á 10 minuter, innan mörkret började smyga sig på. Moes lag vann båda sina matcher, och mitt lag förlorade båda sina…men trots det kändes hela dagen som en stor vinst i sig, så det gjorde inte mig något - även om tjejerna i laget tyckte att det var tråkigt såklart. Efter matcherna blandade vi saft och till Nicaraguanernas stora förskräckelse gjordes detta UTAN att ösa i socker som de alla annars alltid själva gör, och så delade vi ut bananer till dem alla. Trots att tjejerna blev lite besvikna över att saften saknade socker och över att vi mixat dem över bygränserna, då de gärna hade velat mäta sig mot de andra lagen, så var stämningen god och de flesta gick från fotbollsplanen med stora leenden! Ännu en gång kändes dagen i sig som en vinst och vi tränare gick minst sagt nöjda hemåt.

Vill också passa på att rikta ett stort tack till IFK Trollhättan och Vänersborgs IF som skänkt matchställ till vårt projekt - som ni på bilderna nedan kan se kom till god användning denna dag!


 

Kommentera

Publiceras ej