El Salvador

I El Salvador åkte jag raka vägen ut till kusten. Eller ja inte helt och hållet ”raka vägen”, hade ett bussbyte på en timma, där jag tursamt stötte på en tjej som sålde Pupusas (traditionella tortillas, fyllda med ost och diverse andra valbara ingredienser).

Då jag väntade på bussen strax intill hennes matstånd började vi samtala, hon bjöd mig på en pupusa och till sist lärde hon mig dessutom hur en tillagar dem! Så den timmas väntan i ett stekhett El Salvador blev riktigt rolig, och ännu en gång hade jag tur att stöta på en helt fantastisk lokalbo. Lika trevligt som gott första intryck av El Salvador. Vi bestämde strax innan min buss kom att vi dagen efter skulle ses för att åka på en utflykt ihop!

Min första egengjorda pupusa, fylld med ost. Svingod om jag får säga det själv!Härliga Keren! Så himla glad och snäll tjej!

Väl framme vid kusten, landade jag på ett hostel vid namn Wipeout. Mitt på stranden Playa el Zonte. = hamnade verkligen i paradiset och valde att sova här alla tre resterande semesternätter!

Och inte tackade jag nej till Yoga på mornarna med utsikt över havet. Helt fantastiskt! Hade egentligen kunnat åka iväg och sett lite andra ställen men valde att ta del lugnt på Playa el Zonte och närliggande stränder mest för att jag reste runt så mycket i Guatemala innan att jag bara suktade lugn och ro – samt sol och bad när jag kom till El Salvador! Inte ett moln fick jag syn på under mina fyra dagar där och jag svettades konstant då det uppskattningsvis var uppåt 35-40 grader i skuggan. Just how I like it! Måste tilllägga att jag stött på de snällaste, mest hjälpsamma människorna i El Salvador, den ena efter den andra har hjälpt mig på ett eller annat vis – varit trevliga mot mig och jag har verkligen överraskats av hur fantastiskt detta land är!

Keren i en restaurang precis vid stranden, i väntan på varsin plocktallrik med bland annat räkor! - gott!Omgavs dessutom av härliga backpackers på hostelet, fantastisk stämning och miljö, vågor som bara genom att blunda en sekund tog mig hem till Smögen och yogapass utförda med utsikt över havshorisonten. Och de korta beskrivningarna samt de få bilder jag lyckades ta innan kamerabatteriet dog får sammanfatta mina fyra dagar i El Salvador.

Från en av kvällarna då vi från hostelet lirade någon slags frisbee-öl spel på stran! Är så glad att jag oplanerat ändrade om min resa och hamnade just på Playa el Zonte. Fick verkligen vilat ut mig och ladda batterierna inför resterande projekttid i Nicaragua. Så när jag i fredags återvände, med sand mellan tårna, till mitt hem i Santa Isabel kände jag mig inte ens trött av den 9 timmars långa bussresan utan mest bara glad och nöjd över hur bra min semester varit och dessutom taggad på att nu ta tag i fotbollsprojektet här igen. Det blir en intensiv slutspört på 5 veckor innan jag åter är på svensk mark igen!

Hej från Fannsan!

Allmänt | | En kommentar |

Antigua round 2, macadamianötter och liftande

Efter att jag varit uppe och besökt ön Flores samt gått runt bland en massa Maya-ruiner och olika tempel i Tikal återvände jag till den vackra kolonialstaden Antigua. Denna gång bodde jag på ett hostel i en annan del av staden och spenderade där två nätter – alltså blev det tre hela dagar vilka jag ack så rastlöst mest spenderade promenerandes bland vackra byggnader, folkmassor och katolska processioner (parader av katolska män och kvinnor bärandes på gigantiska kistor med diverse religiösa budskap). En av dagarna tog jag mig dessutom ut med en Chicken-bus till en farm (Valhalla) där de odlade ekologiska macadamianötter. Där fick jag en rundtur, lite smakprov av nötterna och som grädde på moset serverades jag fantastiska pannkakor gjorda på de egenodlade nötterna! Kan inte med ord beskriva hur goda dem var, men här nedan har ni i alla fall en bild som jag i alla fall nästan tycker lyckas förmedla smaken på ett rättvist sätt.

När jag smält pannkakorna gick jag ut till vägen och hoppades på att en buss snart skulle komma förbi körandes mot Antigua. Det gjorde det inte. På en kvart i alla fall.. och mitt tålamod i den stekheta värmen höll inte mycket längre än så. Så jag bestämde mig för att försöka få lift tillbaks istället. Sträckte upp tummen i vädret och fick jackpott direkt! Första bilen stannade och det visade sig vara en familj med två döttrar i 27 och 30års åldern som skulle till en by i närheten av Antigua. Så jag hoppade in! Efter att ha pratat lite under färden frågade dem om jag inte ville med och luncha med dem, mätt tackade jag ändå av artighet ja. Så tillsammans med denna familj sköljde jag ner pannkakorna med flottig kina-mat och lärde känna dem så väl som det bara går att lära känna en hel familj över en lunch.
 
27åriga Monica, pappa Hugo, mamma Mona och 30åriga Paula + en herrans massa kinamat!
De bjöd sedan med mig hem till deras semesterhus, dit de från början varit på väg, så jag åkte med dem dit och hängde en stund innan vi tillsammans gick ut i byn och tittade på lördagens påskfirande ihop. Kunde inte nog intala mig själv vilken tur jag hade att stöta på denna underbara familj under hela dagen och kan såhär i efterhand bara tacka mitt eget dåliga tålamod och mina blåa ögon för att jag trots allt valde att lifta mig tillbaks från macadamianöts farmen. 
 
Semesterhuset - väldigt vackert!

Deras två gulliga hundar!

Och Paulas två små sköldpaddor!
Här är några av alla hundra (eller förmodligen tusen) vackra "mattor" gjorda av sågspån som de färgat för att kunna lägga ut i olika vackra mönster. Vet inte riktigt varför dem skapar dessa mattor, efter att paraden gått brevid eller till och med rakt över dem så sopas dem undan - så de skapas, beundras i några minuter och sedan sopas de bort. Well. Vackert så länge en får beundra dem iallafall! 
Monica och jag framför en vacker kyrka som fotografen inte riktigt lyckades få med i bilden 
Bästa familjen i Guatemala! 
 
Mätt på såväl mat som folkmassor, påskfirande och stadsturistande bestämde jag mig för att boka om min bussresa hemåt Nicaragua, så att jag redan på söndag natt kunde hoppa på bussen och ta mig halvvägs hem, närmare bestämt till El Salvador.
 
Lite bilder från allt påskfirande och annat i Antigua:
Allmänt | | Kommentera |

Ön Flores och mayaruiner i Tikal!

Efter en lång bussresa inkluderande både krokiga vägar och en lastbilsolycka anlände jag till den lilla, idylliska, ön Flores natten till i tisdags. Färgglada hus, en vacker strandpromenad som sträckte sig runt hela ön som förutom klart omkringliggande vatten också ramades in av den ena västerländskt inspirerade restaurangen efter den andra. Jag snörade som vanligt på mig springskorna för att upptäcka så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt och insåg där efter bara 10 minuters löpning att jag inte behövde känna stress över själva upptäckandet då ön var så liten att jag redan efter denna korta stund sprungit dels ett varv runt den men också korsat den genom två olika vägar.
 
Med utsikt till närliggande öar och fastland satte jag mig till ro på ett café och pratade med mamma medan jag åt yoghurt och granola till frukost - lyx! Senare promenerade jag till ett ställe där det var möjligt att både sola och bada. En engelsk kvinna i 60års åldern som varit på samma buss som jag natten innan gjorde mig sällskap och så även en yngre tjej från Tyskland vilket var trevligt. Båda var ute och backpackade ensamma genom Centralamerika vilket gällande den 60åriga kvinnan ju är hur ballt som helst! Det var verkligen intressant att höra hennes berättelser och att faktiskt bevisas att det aldrig är försent att resa, så farmor och mormor (jag vet att ni läser detta) kanske borde ni ta och köpa er en one-way ticket till Centralamerika och upptäcka lite av denna världsdel också, nu när ni ändå är unga och med hälsan i behåll! Hur som helst så åkte vi, tillsammans med 5 andra tjejer, lite senare på eftermiddagen ut med båt till en närliggande ö med "Rope swing". Alltså rep som en från land svingade sig ut över vattnet med, äkta Tarzan-style. Svinkul och dessutom trevligt då vi plötsligt blivit ett stort tjejgäng med alla möjliga olika nationaliteter. Från båten avnjöt vi sedan en fantastisk solnedgång innan vi återvände till Flores för en trevlig kväll tillsammans.
 
Onsdag natt ringde larmet redan 2.45 och jag blev klockan 3 upphämtad av en liten turistbuss utanför mitt hostel. Hamnade där bredvid en supertrevlig tjej, Lisa, så trots den tidiga timman pratade vi oss igenom hela färden till naturreservatet Tikal. När vi kom fram till Tikal gick vi först upp för ett av de högsta templen för att se soluppgången därifrån. Typiskt nog var det skrattretande mycket moln och dimma, så någon vacker soluppgång det blev det inte.
Men men. Jag lever som tur är fortfarande på soluppgången från Indian Nose vid Lago de Atitlan så det spelade inte så stor roll. Därefter följdes en 4 timmars lång guidad tur runt om i parken bland alla möjliga ruiner, detta på spanska. Tyvärr blev detta mindre lyckat, kanske pågrund av att jag tyvärr måste erkänna att jag inte är så himla intresserad av historia - självklart fascineras jag av mångt och mycket och jag inser verkligen betydelsen av att ha kunskap om historia, men alltså tyvärr fångar årtalsrabblande och då särskilt på spanska inte riktigt mitt fulla intresse! Skulle jag få gå om turen hade jag valt den engelska guiden. För jag fattade verkligen noll av vad den spanska guiden faktiskt sa, MEN gladdes trots allt över fantastiska vyer över gigantiska Maya-ruiner. Riktigt mäktiga allihop!
 
Innan hemfärd vid 11 picknickade vi på gräset och sprang runt och fotade hejvilt så nedan kommer en lagom stor bildbomb från det:
Allmänt | | Kommentera |
Upp