Dans, frälsning och tacos!

Sedan jag/vi kom hem från Leon har jag spenderat mycket tid hemma hos värdfamiljen i Santa Isabel på grund av att jag varit riktigt förkyld. Så jag har inte haft ork att åka in till Somoto för annat än att enbart gå på spanskalektionerna och jag snittade 13-14 timmars sömn ons, tors och fredag natt. All extra vila och sömn i kombination med lite huxflux-mediciner köpta på diverse apotek här i Somoto har lyckats göra mig frisk och jag har haft i och med det fått en minst sagt händelserik helg hemma hos min värdfamilj. Både lördagskvällen och söndagskvällen har varit de absolut roligaste kvällarna jag hittills haft i Santa Isabel mycket tack vare familjens två kusiner Alexa och Nelson.

I lördags spelade jag fotboll med Nelson hela morgonen och umgicks även mycket med Yulydi då alla andra i familjen var iväg och jobbade. Sedan kom Elisa förbi en sväng på eftermiddagen och vi spelade fotboll ihop med flera utav grannbarnen. Royri kom även han hem vid 15 tiden och tog då med sig mig, Elisa och kusinen Noe till djurens betesmark lite längre bort i byn för att rida! Det var tredje gången i mitt liv som jag satt på en hästrygg och det gick faktiskt förvånansvärt bra. Lyckades inte få hästen att gå på egen hand men Royri gick framför med "koppel" så att jag iallafall fick rida en liten bit. Efter att ha överlevt utan att ens ha ramlat av hästen (även om det var nära) och sedan också ha vinkat av Elisa vid busshållplatsen tog jag, Royri och kusinen Noe med hästen och de två tjurarna hem och kvällen spenderades i huset med alla kusiner. Vi spelade såklart en del fotboll men när det blev för mörkt gick vi in och jag försökte då lära alla hur Yatzy går till. Det gick väl sådär, men en halvkrasslig spelomgång fick vi till iallafall och barnen tyckte det var väldigt kul faktiskt! Sedan lärde jag även alla ”huvud-axlar-knä-och-tå”-låten/dansen. Vissa anammade den bättre än andra och vi lyckades även få ihop en spansk variant. Många skratt senare satte någon på musik och de två kusinerna Alexa och Nelson började dansa för fullt till de latinamerikanska rytmerna! Jag låg nästan ner på golvet stundtals, skrattandes alltså, och likaså gjorde de andra i familjen. Jag lyckades få upp några filmer på min snapchat (fannieswe) men har inte lärt mig hur en laddar upp filmer här än, så jag får dela med mig av dem här så fort jag lärt mig det så ni som inte har applikationen snapchat också får ta del av kusinernas fantastiska dansuppvisning!

Igår, söndag, åkte jag med Yulydi och Yelkin(som är vän men också granne till barnen i familjen) till en annan by där det vankades en katolsk gudstjänst. Det var extremt mycket människor där och det var förmodligen den längsta gudstjänst jag varit på i mitt liv. Jag förstod så mycket som att de firade ”Virgin Maria” men inte så mycket mer. Men mitt upp i allt kom en man fram till Yulydi och bad henne och mig att följa med till ett hus bakom kyrkan. Där tilldelades jag en staty med självaste ”Virgin Maria” och Yulydi fick en bukett blommor. I huset var också några andra, som även dem blivit tilldelade varsin sak - ett stort kors, en bibel, ett fat mat för att ta några exempel och sammanlagt var vi 8 stycken och jag fick ställa upp på bild med varenda en. För hit och dit ville alla ta kort med mig och på mig och jag fattade inte riktigt vad mer än att ta kort det var vi skulle göra med våra saker. Jag trodde att det var allt liksom. Men icke! Efter en stunds väntan i huset bad de oss att ställa oss på led med våra saker för att sedan ”marschera” in på led i kyrkan! Hela vägen fram till altaret där prästen stod och predikade inför alla dessa tusentals människor! Haha. Inte nog med att jag var uttittad redan innan, då jag bara stod helt vanligt i kyrkan. Det var inte precis någon med vitare ben än jag själv där, vilket människor här verkar tycka är väldigt intressant att titta på. Men aa, nej nu skulle jag dessutom gå ner för trappan mitt i kyrkan hela vägen fram till altaret och bli frälst framför hela församlingen! Alltså ni förstår ju hur absurt detta kändes. Inte nog med att jag förmodligen var den enda "turisten" i församlingen så hade jag ju heller ingen aning om vad prästen sa när jag ensam fick gå fram till honom. Och så såg jag förmodligen lika mycket ut som ett frågetecken som jag kände mig oviss när prästen klappade mig på huudet och jag var tvungen att vända mig om till församlingen för att visa upp "Virgin Maria". Well, därefter fick vi stå brevid altaret och sjunga "Ave Maria, Amen, Praise the lord" och en herrans (obs) massa låtar. Jag mimade med så gott jag kunde och försökte för allt i världen inte vara ohövlig genom att gäspa men ajajaj vad uttråkad. Skönt var det när gudstjänsten äntligen tog slut och vi kunde åka hem till Santa Isabel igen för att ha en riktig svensk taco-fest med familj och grannar!

Jag hade bunkrat upp med en massa sallad, tortillas och spiskummin och det blev en extremt god måltid - tyckte iallafall jag! Älskar tacos - nästan lika mycket som mina kära vänner Frida Östberg och Frida Bremer - så ni förstår att jag njöt av att äntligen få byta ut den Nicaraguanska maten till tacos för en kväll! Familjen och grannarna verkade också dem uppskatta smaken av spiskummin och även denna kväll blev det en del dans, och limbo faktiskt! Så dagens tidigare uttråkning vände lagom till kvällen och jag la mig återigen med ett leende på läpparna.

Här ovan är en bild på mig och Yulydi med min staty och hennes blombukett! Och nedan har jag försökt fånga bilder på församlingen vi en och en fick gå fram till prästen inför. 
Tacos för hela slanten och släkten! Här nedan är några av oss alla som njöt av min matlagning. 
 

Tac-o-hej! 

 

, Nicaragua, 2017 | |
Upp